Idézetek és képek a vakkantlak.hu oldalról:
"...kétségbeesett telefonhívást kaptunk. Beszakadt egy ló a Benta-patakba Tárnok közelében. Azonnali cselekvés: állatorvos felhívása, egyeztetés a teendőkről, tűzoltóság értesítése. Az Érdi tűzoltóság közel volt a baleset helyszínéhez, hamar kiértek a partra. Emberi erővel azonban a lovat nem lehetett megemelni, mert a híd szerkezete és a ló tömege ezt nem tette lehetővé. Meg kellett várnunk egy daru érkezését, hogy azzal lehessen megemelni a kétségbeesett lovat. A ló próbálkozott a felállással, de minden lába alatt beszakadt a hidat fedő lap. Nem volt min támaszkodnia. A helyzet egyre feszültebbé vált. Hiába álltunk ott sokan és lett volna meg az erőnk a segítséghez, nem fértünk hozzá, nem tudtunk segíteni." 


 

Megérkezett a tűzoltódaru:

"...lovasok és tűzoltók fantasztikus gyorsasággal és tökéletesen együttműködve, minden tudást és technikát bevetve partra emeltük az állatot, aki egy pillanat alatt talpára, akarom mondani patájára állt és megrázta magát a borzasztó kaland után. Mi emberek- hasonlóan a lóhoz - kimerültünk, de boldogok voltunk, hogy sikerült a gyönyörű állatot megmenteni. Szerencsére kisebb zúzódásokkal, felszíni sérülésekkel megúszta a balesetet, nem lett komolyabb baja." 


"Egy szép tavaszi délután furcsán álldogáló lóra lettünk figyelmesek egy kerítés mellett. Döbbenten láttuk, hogy egy akna tetején áll, ahová a patája beszakadt, és nem tudja a szűk nyíláson kihúzni. Megpróbáltuk kiszabadítani a patát, de a ló segíteni akart, rántott egyet a lábán, majd elvesztette az egyensúlyát. ... Egyszercsak a kétségbeesett ló minden erejét összeszedve fel akarta húzni magát, mi segítettünk, de aztán feladta, elengedte magát….és az egész hátulja becsúszott az aknába. Nem bírtuk megtartani.  Hihetetlen, de egy 650 kilogrammos magyar félvér ló fara befér egy 60 cm x 103 cm-es nyíláson. Nem jutottunk szóhoz. A ló kezdett teljesen kimerülni, hideg verejtékben úszott." 



  Milyen jól is jön egy ADK 70-es:

"A daru eltörte a betont, az óriás vágókoronggal és a feszítővágóval a tűzoltók villámgyorsan szétvágták a vasalásokat, majd kibontották az akna falát. ... Miközben a műszaki mentés folyt, a két orvos infúziót kötött be a gödörben aléltan fekvő ló nyaki vénájába, akit a fején lévő kötőfékekkel és a mellső lábaira kötött kötelekkel tartottunk, hogy nehogy teljesen becsússzon, és ne férhessünk hozzá. A Kovács daru végre emelni kezdhette a pejkót, mi emberek pedig kötelekkel húztuk kifelé. Sikerült."

"Az öreg ló állapota kritikus volt, de 2 óra múlva a megfelelő orvosi ellátásnak és az időben történt kiemelésnek hála lábra állt, elgémberedett lábaival beballagott az istállóba. Testét összezúzta csúnyán, tele volt sérülésekkel, de életben maradt és néhány nap múlva már boldogan ügetett a többiekkel. Azóta elkerüli azt a helyet, ahol beszakadt, pedig ott nő a legínycsiklandozóbb fű a környéken."



Mindkét történetet teljes egészében, több fényképpel itt olvashatod.
Böngészd végig az árva állatokat is és segíts rajtuk a százhalombattai menhely támogatásával,
vagy fogadj örökbe egyet!


www.vakkantlak.hu

Talán Pepét?

 


Címkék: magyarország faun különleges adk tadano

A bejegyzés trackback címe:

https://autodarublog.blog.hu/api/trackback/id/tr392671269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.02.21. 10:38:42

Hát ezek meredekek. És ilyenkor derül ki, kikre is lehet számítani.
süti beállítások módosítása