A TADANO-FAUN daruk Lift Adjuster (emelési utánállítás) biztonságot növelő technológiai megoldása. Az autódaru gyártók közül elsőként kifejlesztett módszer a darukezelő munkáját is jelentősen megkönnyíti.

A darukhoz extraként megvásárolható elektronika hivatott ellensúlyozni a teher felvételekor jelentkező gémdeformálódást. A probléma minden emeléskor jelentkezik, mert amint a teher súlya a gémre hat, az a teher nagyságától függően meghajlik.

A probléma akkor lép fel, amikor a teher elemelkedik a talajtól, mivel az erőnek ebben a pillanatban nem csak függőleges, hanem vízszintes komponense is van, ami a terhet a kiindulási ponthoz képest (így a királytengelyhez viszonyítva is) távolítani fogja (+Δr), a teher „kilibben”. (Lásd az ábrákon.) 












 

Ez akkor lehet különösképpen veszélyes, ha terhelési határhelyzetben dolgozik a gép, ilyenkor egy nagyobb kilendülés akár a gép borulását vagy fizikai károsodását is okozhatja. Másik probléma, ha olyan helyről kell a terhet felvenni, ami nagyon nagy pontosságot kíván meg, például kamionról való lepakolás, fal mellől való teherfelvétel. Nyilvánvaló ebben az esetben a teher és környezetének épsége kíván fokozott pontosságot.
Ennek a káros dolognak az elkerülése miatt fejlesztették ki a Lift Adjuster-t. A rendszer a már meglévő érzékelőkre épül (figyeli a gémhosszt, a gémszöget, emelt teher nagyságát stb.) és a bemenő jelek, valamint az előre beprogramozott adatok alapján korrigál, mégpedig a gémemelő munkahenger kitolásával. A gyárban kikísérletezték, hogy adott paraméterek mellett mekkora korrekció szükséges. A korrekció lévén nem kifelé, hanem egy minimális mértékben befelé (-Δr) fog elmozdulni a teher, ennek mértéke azonban nagyon kicsi. A szerkezet automatikusan kikapcsolja magát, amint a gép biztonságos terhelési tartományba ér.


Köszönet a Koós-Wéber Kft. -nek a leírásért!

  Egy videó a Lift Adjuster működéséről:


Ez is érdekes: Technológia - Gémcsapolásos teleszkópgém


Címkék: videó technológia faun cégek tadano

A bejegyzés trackback címe:

https://autodarublog.blog.hu/api/trackback/id/tr552643975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zubug 2011.02.07. 20:28:43

:-)
sok ilyet még....

vetreszka2 2011.02.07. 21:06:42

Egy pillanatig nem vitatom ennek az elektronikának a hasznosságát,és nyilván a bemutató kedvéért emelt a darus szándékosan "rosszul". Egy rutinos darus ilyen kitolásnál, ekkora súlynál automatikusan gémmel "húz rá".:-)

magyardarus 2011.02.08. 09:11:10

Igaza van Vetreszkának! Túl sok az elektronika rengeteg meghibásodási lehetőséggel. (Még az egyébként valóban elsőrangú német gépekre is igaz ez.) Egy igazán rutinos, jó gépkezelő amúgy sem szereti, ha a gép mindenbe bele akar avatkozni, és ezzel sok esetben csak nehezíti a kezelő dolgát. Szerintem itt is rossz irányba halad a világ az ember szerepének leértékelésével.

darusfuvaros 2011.02.08. 18:50:41

Van amikor nagyon hasznos az elektronika de ebben a szituban egyszerűen kezelhető elektronika nélkül is.
Én azt szoktam csinálni hogy pont a súly közepén addig feszítem kötéllel, amíg a gém meg nem érzi, aztán csak gémmel emelem amíg egy centit elemelkedik a földről.Oldalirányú elmozdulás így max. 5 cm.
süti beállítások módosítása