Indiának nincs szerencséje a hidak, felüljárók építésével. Szinte minden évben leszakad, összeomlik egy,  sajnos halálos áldozatokkal is. 2009 július 12-én a Delhiben épülő új magasban vezetett metróvonal építésén, egy acél tartószerkezet felhelyezésekor a betonpillér oldalsó nyúlványa letört és a szerkezet a földre esett. 5 ember meghalt, 13 megsérült, 60 millió rúpia (kb. 260 millió Ft) kár keletkezett, a metró igazgatója lemondott, vállalva az erkölcsi felelősséget. A baleset oka anyaghiba volt, ami indiai viszonyok között állítólag nem meglepő.

daru baleset   

Másnap elkezdték a helyreállítást, immár kameráktól övezve, így láthatjuk mi is történt. Négy darut állítottak a tartószerkezet egyik oldalára. A felvételen nem látszik, de volt még a helyszínen több daru is, amelyeket nem tudni miért nem használtak. A legnagyobb hiba valószínűleg az volt, hogy egyenetlenül osztották el a négy darut. Jól megfigyelve látható az 1-essel jelölt daru a földön levő végét fogja a gerendának, míg a 4-essel jelölt a magasban fennakadt végétől sokkal beljebb van megkötve, így erre lényegesen nagyobb terhelés esett. Miután a 4-esnek a gémje kettétört (olyan módon, amilyet szerencsére azt hiszem kevesen láttunk), a többi sem bírta a terhelést és a beindult láncreakció folytán a tartószerkezet a földön kötött ki. A helyszínen levő egyik darut ötödiknek rákötve a szerkezetre megelőzhető lett volna a baleset. (Mérnök urak?) Szerencsére személyi sérülés nem történt, az előző napból okulva már vigyáztak és futni is gyorsan tudnak az indiaiak. 
Továbbiakról nem tudok, de a talajról már könnyebb és biztonságosabb lehetett eltávolítani a romokat. 


Címkék: videó híd darubaleset

A bejegyzés trackback címe:

https://autodarublog.blog.hu/api/trackback/id/tr232170528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása