Újsághír - 2010. április 11-én:

daru baleset"Gyakorlat közben megdőlt a pécsi tűzoltóság daruja a baranyai megyeszékhelyen vasárnap - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.
Tóth György megyei katasztrófavédelmi igazgató tájékoztatása szerint az eset a tűzoltólaktanya területén történt. A járművel emelési gyakorlatot végeztek, amikor a gép egy fordulásnál megbillent, és gémje felfeküdt az épület lapos tetejére. Nem sérült meg senki. Hozzátette: a darut egy másik, helyszínre érkező daru segítségével emelték vissza az alaphelyzetébe. Egyelőre nem tudni, hogy a szerkezetben milyen károk keletkeztek, ennek kiderítésére Budapestre szállítják és lézeres vizsgálatnak vetik alá."

Hír a Zsaruk.hu (newsmedia.hu) portálról:
"Felborult a tűzoltóság 60 tonnás daruja a saját udvarukban vasárnap délután. A tűzoltók gyakorlatozni akartak. Információink szerint nagy súlyt akartak emelni. A gémet kinyomták, amikor a gépkezelő elfelejtett talpalni. Ekkor borult fel a monstrum. A gém az épületre csapódott. Úgy tudjuk több szabályt is megsértettek a gyakorlat során amiből tragédia is lehetett volna. A balesetben nem sérült meg senki. A zsaruk.hu információi szerint, biztos, hogy fegyelmi eljárás indítanak a tűzoltók ellen akik a gépet kezelték."



A baleset részleteiről nem sokat lehet megtudni. Feltehető a kezelői hiba, tapasztalat hiánya, mivel ezek a korszerű gépek bolondbiztos biztonsági elektronikával rendelkeznek és a tűzoltóság udvarán a beton sem szakadhat be a talpak alatt. A szövegben alább hivatkozott, távolról készült videót megtekintve a hozzáértők felfedezhetnek néhány érdekes dolgot. A daruk világában járatos emberek tudják, hogy időnként hasonló esetek az építőiparban alkalmazott autódarukkal is előfordúlnak. Szerencsére csak kisebb részében járnak személyi sérüléssel vagy halálesettel. A pécsi tüzoltódaru baleset is rendkívül szerencsésnek tekinthető, hiszen valószínüleg itt még az anyagi kár sem túl jelentős.
Miért valószínüleg? Mert a baleset után történtek már nem nevezhetőek szerencsésnek. A nagy értékű, Faun ATF 60-4 tipusú daru visszaállításához útba indítottak két másik katasztrófavédelmi darut (a kiegészítő járműveikkel együtt, Budapestről és Veszprémből!), amelyeket aztán visszafordítottak (aznap egyikükkel Szekszárd tájékán találkoztam az M6-oson), mivel egy helyi vállalkozó ingyen vállalta a segítséget és sikeresen végre is hajtotta.
Nagyob hiba, hogy a nyivánosságot megpróbálták kizárni az ügyből. A vezetőség részéről úgy kommunikálták, mintha ők mindenben rendelkezésre álltak volna, ami felületes szemlélőnek hihető is, hiszen voltak sajtóhírek. Kicsit jobban utánnajárva az ügynek, viszont furcsa dolgokat tapasztalhatunk. Az interneten nem találni közeli fényképet vagy videót a felborúlt daruról. (Máshol ez így működik: Liebherr balesete, Sydney
Úgy tűnik a területet lezárták a sajtó elöl (valószínüleg balesetveszélyre hivatkozva), sőt hátulról, ahonnan be lehetett látni, elállták a terepet, oda éppen nem szükséges tűzoltó járművekkel. Erről komoly és helyenként elég furcsa hangnemű vita alakúlt ki a Lánglovagok fórumon. Itt olvashatod.
Van viszont egy videófelvétel, ami alapján mindenki döntse el igazak-e a fenti állítások: Érdekes! Nézd meg!

A balesetek megelőzése érdekében, minden megtörtént esetet nem elég szűk szakmai körben kivizsgálni, hanem a nyilvánosság elé kell tárni. A média és különösen az internet sokat segíthet ebben.

Ugyanez a pécsi daru egyszer már felborúlt 2004 őszén. Ennek és a darut emelőkosaras géppé történő (gyakorlatban kihasználhatatlan) átalakításának történetét  itt olvashatod. (Sok fényképpel.)  

tűzoltó daru

 
TADANO FAUN ATF60-4 bemutató:

   


Címkék: magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://autodarublog.blog.hu/api/trackback/id/tr662122345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása